Quiche s kysaným zelím
těsto
- 250 g hladké mouky
- 120 g tuku Hera
- 1 vejce
- 2 lžíce smetany
- 1/2 lžičky soli
- hladká mouka na podsypání těsta
- rostlinný tuk Hera na vymazání formy
náplň
- 500 g kysaného zelí
- 2 lžíce oleje
- 1,5 dl bílého vína
- 200 g uzené šunky
- 200 g strouhaného tvrdého sýra
- 3 lžíce smetany
- 1 dl smetany na vaření
- 4 vejce
- 8 plátků sýra na zapečení
Z mouky, Hery, vajec, smetany a soli připravte těsto. Vzniklý bochníček nechte na 1–2 hodiny v lednici odležet. Zelí nechte okapat, poté je na oleji za stálého míchání opražte. Přilijte víno, nádobu přikryjte a zelí vařte na mírném plameni asi 25 minut, dokud se šťáva neodpaří. Nechte vychladnout. Přimíchejte šunku nakrájenou na proužky, strouhaný sýr, smetanu, smetanu na vaření a vejce.
Těsto vyválejte na pomoučeném vále do kulatého tvaru a vyložte s ním vymazanou formu o průměru 26 cm tak, aby tvořilo okraj. Zelnou náplň rovnoměrně rozložte na těsto. Pečte v předehřáté troubě na 190 °C (v horkovzdušné troubě 175 °C) zhruba 35 minut.
Když je koláč skoro hotový, poskládejte na něj plátky sýra a na 5–8 minut jej vraťte do trouby, aby se sýr zapekl. Podává se teplý.
www. Receptynakazdyden.cz