Základní kynuté těsto
PŘÍPRAVA
- 230 g pšeničné mouky hladké
- 150 g pšeničné mouky hrubé
- vejce
- 40 g Irbis stévie
- 30 g droždí
- 40 g vepřového sádla
- 2 lžíce oleje
- 150–200 ml mléka
- sůl
- vejce na potření
POSTUP
Oba druhy mouky promícháme, prosejeme sítkem a vsypeme do mísy. Na dně mísy s moukou vyrobíme důlek, do kterého rozdrobíme droždí.
Mléko zahřejeme na teplotu 30 °C. Asi 100 ml ohřátého mléka nalijeme na droždí v míse a s malým množstvím mouky vyrobíme velmi řídké těsto (omládek). Necháme v teplém prostředí vykynout.
Do hrnečku nalijeme ohřáté mléko, v něm rozpustíme sladidlo Irbis Stévie, žloutek, olej, sádlo, sůl.
Takto upravenou směs nalijeme do mísy s vyzrálým omládkem a hnětením vypracujeme ve hladké, nelepivé těsto. Necháme v teplém prostředí vykynout.
Hotové těsto rozdělíme na kousky a naplníme náplní – mákem, jablky, povidly.
Buchty upečeme v pekáčku za asi 20–30 minut při teplotě cca 180 °C
Zdroj: Vitar, www.nasevitaminy.cz