CUKETA – 13 nejlepších receptů
V posledních letech se cuketa tak nějak sama pozvala do kuchyně a zůstala tam. Desítky receptů to dokazují. Umí se totiž proměňovat přesně podle gusta strávníků i kuchařek. Ani sladké moučníky nejsou problém.
Recepty
1. Cuketová polévka
2. Rychlá dietní cuketová polévka
3. Zapečené cukety
4. Vegeteriánské cuketové karbanátky
5. Cuketová nádivka
6. Cuketové rizoto
7. Cuketové řízečky
8. Grilovaný lilek s cuketou a pečenými brambory
9. Zapékaná zelenina
10. Cuketové řezy s třešněmi
11. Cuketovo-kokosová buchta
Seznamování s cuketou netřeba, ale víme o ní stále málo.
Cuketa má minimální obsah kalorií a vysoký obsah minerálů. Z 90% tvoří plod voda.
Cukety podporují zdraví očí a srdce (obsahují draslík, který kontroluje krevní tlak), detoxikaci a odolnost trávicího traktu proti škodlivým mikroorganismům. Jsou ideální při hubnutí - 100 g cukety má jen 15 kcal.
Vláknina podporuje peristaltiku, pomáhá při zácpě. Stabilizuje hladinu cukru a inzulinu v krvi.
Slupky cuket obsahují karoteny a hořčík, jejichž přítomnost přispívá ke správné funkci buněčných jader a činnosti buněk. Pokud sklidíte cuketky mladé, neloupejte je.
Do stejné skupiny jako cuketa patří dýně, patizon, tykev chřestová i špagetová. Všechny tyto zeleniny se v kuchyni využívají podobným způsobem.
Co s ní
Dušení: Cuketa obsahuje hodně vody, proto je před vložením do hrnce dobré nechat nakrájenou cuketu na čisté utěrce vypotit.
Smažení: Smažit můžeme v trojobalu nebo v těstíčku. Smaží se oloupaná zelenina, napřed jinecháme zbavit přebytečné vody. Dobře se smaží také tykve chřestové (kabačky) a patizony.
Zapékání: Většinou se vydlabe dužina a část se použije do náplně. Ze zbytku je možné připravit salát nebo pomazánku.
Pečení: Nahrubo nastrouhaná se hodí i jako součást sladkých buchet a koláčů.
Uplatní se úplně všude
Použít v kuchyni cuketu už dávno není kulinářská exotika. Poradí si s ní začínající kuchařky i zkušené hospodyně. A repertoár se neustále rozšiřuje, ty tam jsou roky, kdy se téměř jediná úprava skrývala za označením „cukeťák“ po vzoru tradičního bramboráku.
Tipy na zajímavé recepty jsme našli na www.receptynakazdyden.cz
mš
Ilustrace: clipartpanda.com