Domácí gnocchi s rychlou houbovou omáčkou
-
Na gnocchi:
-
5 velkých brambor
-
1 vejce
-
hladká mouka podle potřeby
-
špetka soli
-
Na omáčku:
-
300 g hub (žampiony, hříbky)
-
1 kalíšek smetany ke šlehání
-
120 ml zeleninového vývaru připraveného z Knorr bohatý bujón zeleninový
-
1 malá cibule
-
stroužek česneku
-
hrst strouhaného parmezánu
-
3 lžíce olivového oleje
-
špetka soli
-
čerstvě mletý pepř
POSTUP
Brambory uvařte ve slupce a ještě vlažné oloupejte. Nastrouhejte do mísy nebo na vál. Doprostřed vyklepněte vejce, osolte a postupně přisypávejte hladkou mouku. Vytvořte těsto, které se nebude lepit, ale nebude ani moc husté. Z těsta vytvořte válečky o průměru asi 3 cm a nakrájejte z nich noky přibližně 3-4 cm dlouhé, které dotvarujte vidličkou (zmáčkneme). Vařte je v osolené vodě zhruba 2 minuty (jakmile vyplavou na povrch, jsou vařené).
Mezitím si připravte omáčku. Rozpalte si hlubší pánev, ve které opečte pokrájenou cibulku a česnek na olivovém oleji do sklovata. Přidejte pokrájené houby, které zhruba 2-3 minuty restujte. Zalijte připraveným zeleninovým vývarem a smetanou. Osolte, opepřete a vařte zhruba 10 minut, až omáčka zhoustne. Do omáčky přidejte připravené gnocchi a nechte chviličku prohřát. Podávejte posypané parmezánem.