Jablkový koláč z křehkého těsta
PŘÍPRAVA
250 g hladké mouky
120 g cukru
130 g másla
1 vejce
sůl
4 velká jablka
skořice
citronová šťáva
POSTUP
Máslo nakrájíme na kousky, přidáme mouku, špetku soli, cukr a jedno vejce. Vypracujeme těsto a necháme 15 minut odležet. Rozdělíme na dvě části, z větší, asi 2/3 těsta, rozválíme plát, druhou část necháme stranou.
Do vymazané formy dáme těsto a prsty je zvedneme u okrajů. Přidáme nastrouhaná jablka ochucená citronovou šťávou, poprášíme skořicí a moučkovým cukrem. Z měnší části těsta nakrájíme rádlem proužky, které úhledně naskládáme na jablka. Pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut při teplotě 180°C.
Foto: pixabay