Jahodový džem s bezovými květy
Potřebujete
-
850 g jahod,
-
3–4 květenství bezu nebo cca 60–70 ml bezového sirupu
-
JamFix 3:1 Labeta
-
300 g cukru (dle chuti a sladkosti jahod lze přidat)
-
1 citron nebo 1–2 lžičky Kyseliny citronové Labeta
-
bezové květy mohou být i sušené (3–4 lžíce)
-
Pokud použijete sirup, uberte cukr (cca o 50 g, max. 100 g méně)
Postup
-
JamFix promíchejte se dvěma lžícemi cukru. Jahody se zbylým cukrem rozmixujte. Z citronu vyždímejte šťávu a připravte si čisté a suché, ideálně vyvařené, skleničky.
-
V případě, že používáte čerstvé bezové květy, nechte je na pár hodin vylouhovat ve vodě (cca 60 ml vody přelijte květy), poté květy vyždímejte a vodu použijte do džemu. Stejný postup je se sušenými květy.
-
V případě sirupu si dle chuti upravte poměr cukru a sirupu.
-
Rozmixované jahody smíchejte s připraveným JamFixem a přidejte bezovou vodu/sirup a šťávu z citronu nebo kyselinu citronovou. Promíchejte a přiveďte k varu. Povařte 5 minut, a ještě horký džem plňte do skleniček.
-
Skleničky ihned zavíčkujte a otočte na chvíli dnem vzhůru. Džem můžete pro delší trvanlivost také zavařit. Zavařujte v hrnci s vodou na mírném stupni, cca 20 minut. Nebo ve vodní lázni v troubě.