Lahůdky, pochoutky, mlsky – hodujeme na Silvestra
- mš-
Foto: receptynakazdyden.cz a pixabay
prosinec 2017
Poslední den v roce se oslavuje. Jídlem, pitím, zpěvem – každý podle svého gusta. Na stole však nesmí chybět dobroty, které se na něm objevují třeba jen jednou v roce. Pohoštění na Silvestra bývá pestré, nápadité, mnoha chutí a hlavně lákavě barevné. Po sladkých Vánocích se silvestrovský stůl sice dortíkům a cukroví nevyhýbá, ale přednost má ladění naslano. Výborným doplňkem k slaným chlebíčkům, jednohubkám a pomazánkám je ovoce a také zelenina. Takový ananas naplněný kousky ovoce je opravdu parádní pochoutkou.
Silvestrovská klasika * Už dlouho patří k favoritům silvestrovského stolu slané drobné pečivo, jako jsou nejrůznější paštičky, tyčinky, preclíčky a taštičky, ať už plněné (většinou sýrem nebo uzeninou, nebo jen sypané solí, sezamem, mákem a kmínem.
* Silvestrovské pohoštění má velkou výhodu, vše se dá připravit i den předem, aby pak nebylo potřeba donekonečna postávat u plotny nebo trouby. Předpečené pečivo se pak těsně před podáváním ohřeje v mikrovlnce nebo troubě, připravené saláty a pomazánky se dají namazat na poslední chvíli, event doplnit mísy v případě, že se hosté do nabídnutého pohoštění pustí příliš razantně.
* Na stole by neměla chybět mísa s pěkně a ozdobně nakrájenými plátky i exotického ovoce nebo salátem ze zeleniny. Tříbí a doplní chutě. Foto D * Silvestrovské pohoštění nemusí být samozřejmě jen studené, dobře se k němu hodí malé jednohubkové karbanátky, (nesmažené, ale pečené v troubě), teplá šunka nebo minipárečky. * Alkoholické nápoje se vyplatí vždy v dostatečné míře doplnit těmi nealkoholickými – džusy, šťávami nebo čistou minerálkou.
|
-mš-
Foto: receptynakazdyden a pixabay
prosinec 2016