Fazolová polévka
PŘÍPRAVA
-
200 g bílých fazolí
-
2 lžíce slunečnicového oleje nebo sádla
-
50 g anglické slaniny, nakrájené na kostičky
-
2 cibule
-
2 papriky na kostičky
-
1 lžíce hladké mouky
-
1 lžíce sladké papriky
-
1 papriková klobása, nakrájená na kolečka
-
sůl
-
špetka mletého chilli
-
1 stroužek česneku
-
zakysaná smetana
POSTUP
Fazole den před vařením polévky namočíme do jednoho litru vody. Druhý den slijeme, propláchneme a uvaříme v litru vody, dokud nezměknou. Nesolí se. Vodu pak scedíme a použijeme do polévky.
Na oleji prohřejeme slaninu, přidáme cibuli, papriku na kostičky a smažíme několik minut. Přidáme mouku a umícháme světlou jíšku. Nakonec posypeme paprikou a špetkou chilli.
Přidáme zcezené fazole, zamícháme a zalijeme vodou z fazolí. Nyní je možné polévku osolit. Měla by se vařit ještě nejméně 15 minut, takže je možné zředit ji i trochou vody. Do polévky přidáme klobásku, trochu drceného česneku a připepříme.
Při servírování polévce sluší lžíce smetany.
mš
Foto: pixabay