Slaný koláč se špenátem
PŘÍPRAVA
-
400 g listového těsta
-
450 g listového špenátu
-
300g zakysané smetany
-
200 g ovčího sýra
-
2 stroužky česneku
-
1 cibule
-
3 vejce špetka muškátového oříšku
-
1 vejce na potření těsta
-
mletý pepř, sůl, olej
POSTUP
Těsto rozdělíme na dva díly. Z prvního dílu vyválíme placku a vložíme do koláčové formy vyložené zmačkaným a zas narovnaným pečícím papírem. Náplň: na oleji zpěníme cibulku a česnek, přidáme nasekaný špenát, polovinu zakysané smetany a vejce, zamícháme a necháme malou chvíli podusit.
Na připravené těsto navrstvíme nastrouhaný sýr, pokapaný zbytkem smetany a pak i špenátovou směs. Vše přikryjeme druhou částí vyváleného těsta.
Koláč potřeme rozšlehaným vejcem a v troubě upečeme při 200 °C. Chutná skvěle teplý, ale také studený.
mš
Foto: pixabay