Pikantní Vysočan z Horácka
-
2 Sedlčanské Hermelíny pikantní
-
50 g najemno nakrájených koleček vysočiny
-
100 g nakládaného celeru
-
2 jarní cibulky
-
1 chilli paprička
-
2 lžíce rajského protlaku
-
3 beraní rohy – čerstvé nebo předem naložené
-
1 lžička soli
-
1 lžička kuliček pepře 4 barev
-
150 ml řepkového oleje
Postup:
-
Hermelíny podélně překrojte a z obou stran jen potřete rajským protlakem, přidejte několik koleček salámu a znovu spojte do původního tvaru. Nechte chvíli odpočinout na pokojové teplotě.
-
Jarní cibulku si očistě a nakrájejte na silnější proužky, chilli papričku najemno. Pokud použijete čerstvý celer, očistěte a nastrouhejte nahrubo. Nakládaný celer sceďte z láku, ale nechejte v něm trochu šťávy.
-
Do sklenice začněte postupně vkládat ingredience. Nejdříve nastrouhaný celer spolu s jarní cibulkou, poté odpočatý sýr, beraní roh a chilli papričku. Prosolte a opepřete.
-
Jakmile je sklenice plná, ne úplně po okraj, zalejte řepkovým olejem.
-
Sklenice uzavřete a nechte 2–3 dny uležet. Tento naložený horácký Vysočan chutná s chlebem s máslem. K vyvážení pikantní chutě se dá přidat sklenice podmáslí.