Cuketová čalamáda
PŘÍPRAVA
-
1 lžíce slunečnicového oleje
-
2 velké cibule
-
8-10 stroužků česneku
-
2 kapie nebo slovenské papriky
-
1 větší cuketa (cca 1 kg)
-
5 masitých rajčat nebo dvě hrsti drobných rajčat
-
5 polévkových lžic rajčatové passaty
-
5 polévkových lžic worcestrové omáčky,
-
1,5 dl červeného vinného octa
-
1 balíček směsi k nakládání Lako Labeta
-
125 g krystalového cukru
POSTUP
Ve větším hrnci na oleji orestujte na osminky nakrájené cibule a všechen nadrcený česnek.
Cuketu nastrouhejte nahrubo, papriky a rajčata pokrájejte.
Do hrnce postupně přidávejte zeleninu a nechte dusit.
Připravte si zálivku ze směsi Lako, červeného vinného octa, cukru a worcesteru. Můžete naředit troškou vody, aby se směs dobře rozpustila. Směs nechte 10 minut odstát.
Před použitím zálivku proceďte aby zůstala pouze tekutina. K zelenině přidejte passatu a také zálivku. V hrnci společně povařte 10 minut za občasného míchání.
Plňte do sklenic, a ještě sterilujte v troubě při 80 °C po dobu 40 minut. Z této dávky vyjde 6-8 skleniček o objemu cca 200 ml. Ve skleničkách vydrží nejméně 12 měsíců.
Další inspiraci na recepty najdete na www.labeta.cz