Nakládaný barevný květák

PŘÍPRAVA

Ingredience na „růžový květák“

  • 1 střední květák

  •  3 dcl červeného vinného octa 

  • 2 dcl vody

  • 3-5 lžic cukru

  • 2 lžičky Hořčičného semínka Labeta

  • 3 lžičky kořenící směsi na zavařování Lako Labeta

  • 2 plátky červené řepy

Ingredience na „žlutý květák“

  • 1 střední květák

  • 3 dcl jablečného octa

  • 2 dcl vody

  • 3-5 lžic cukru

  • 2 lžičky Hořčičného semínka Labeta

  • 3 lžičky kořenící směsi na zavařování Lako Labeta

  • 1 lžička mleté kurkumy

  • 1 lžička římského kmínu

POSTUP

Rozeberte květák na malé růžičky. Připravte si  obě zálivky. Jakmile začne nálev vřít, vložte opatrně všechen květák a nechte ho pod pokličkou přibližně 3-5 minut vařit. Někdy stačí i méně.  Pak nechte  odpočívat 10 minut, aby v horké  vodě květák  došel a  byl pak tak akorát křehký. 

Na růžový květák si v mezičase oloupejte řepu, odkrojte z ní 2 plátky. Do sklenic napěchujte povařený květák, přidejte plátky červené řepy, můžete přidat i nakrájené chilli papričky a vše zalijte horkým octovým rozvarem, který připravíte ze zbylých surovin.

Sklenice pečlivě uzavřete a otočte víčkem dolů. Takto nechte vychladnout, gumička na uzávěru se teplem roztáhne a sklenice tak bude opravdu hermeticky uzavřená. Uchovávejte na chladném tmavém místě, kde vám květák vydrží i několik týdnů. Po otevření uchovávejte už jen v chladničce.

Další inspiraci na recepty najdete na www.labeta.cz

 << Zpět