Nakládaný barevný květák
PŘÍPRAVA
Ingredience na „růžový květák“
-
1 střední květák
-
3 dcl červeného vinného octa
-
2 dcl vody
-
3-5 lžic cukru
-
2 lžičky Hořčičného semínka Labeta
-
3 lžičky kořenící směsi na zavařování Lako Labeta
-
2 plátky červené řepy
Ingredience na „žlutý květák“
-
1 střední květák
-
3 dcl jablečného octa
-
2 dcl vody
-
3-5 lžic cukru
-
2 lžičky Hořčičného semínka Labeta
-
3 lžičky kořenící směsi na zavařování Lako Labeta
-
1 lžička mleté kurkumy
-
1 lžička římského kmínu
POSTUP
Rozeberte květák na malé růžičky. Připravte si obě zálivky. Jakmile začne nálev vřít, vložte opatrně všechen květák a nechte ho pod pokličkou přibližně 3-5 minut vařit. Někdy stačí i méně. Pak nechte odpočívat 10 minut, aby v horké vodě květák došel a byl pak tak akorát křehký.
Na růžový květák si v mezičase oloupejte řepu, odkrojte z ní 2 plátky. Do sklenic napěchujte povařený květák, přidejte plátky červené řepy, můžete přidat i nakrájené chilli papričky a vše zalijte horkým octovým rozvarem, který připravíte ze zbylých surovin.
Sklenice pečlivě uzavřete a otočte víčkem dolů. Takto nechte vychladnout, gumička na uzávěru se teplem roztáhne a sklenice tak bude opravdu hermeticky uzavřená. Uchovávejte na chladném tmavém místě, kde vám květák vydrží i několik týdnů. Po otevření uchovávejte už jen v chladničce.
Další inspiraci na recepty najdete na www.labeta.cz