Francouzské palačinky
v omáčce ze zeleného čaje s pomerančovo–mandarinkovou příchutí
Text i foto: www.receptynakazdyden.cz
Příprava
-
300 g mouky
-
3 vejce
-
špetka soli
-
2 lžíce cukru
-
mléko podle konzistence těsta (cca 2–3 sklenice)
-
50 g rostlinného tuku
-
olej na smažení
omáčka
-
2 kusy pyramidové sáčky čaje Lipton Green tea Mandarin Orange
-
4 pomeranče
-
1 dl pomerančové šťávy
-
3 lžíce cukru
-
2 lžičky škrobové moučky
-
40 g rostlinného tuku nebo másla
-
čerstvá máta na ozdobu
Postup:
Mouka, vejce, sůl, cukr a mléko smíchejte a vypracujte těsto o něco hustší než smetana. Nechte 10 minut odpočívat, pak přidejte rozpuštěný tuk, jeden ušlehaný bílek a palačinky usmažte na rozpálené pánvi na malém množství oleje. Udržujte teplé.
Na omáčku
Zalijte čajové pyramidové sáčky 2 dl vody a nechte je vylouhovat 2 minuty. Čaj znovu uveďte do varu a přidejte tence oloupanou a na proužky nakrájenou pomerančovou kůru, oloupaný a na plátky nakrájený pomeranč, pomerančovou šťávu a cukr. Zahustěte škrobovou moučkou rozmíchanou v malém množství studené vody. Nakonec přidejte tuk a odstavte.
Před podáváním palačinky přeložte na čtvrtky, položte na talíř, přelijte pomerančovou čajovou omáčkou a ozdobte čerstvou mátou