Kynuté vdolky
Příprava
-
250 g hladké mouky
-
250 ml mléko
-
1 vejce
-
3 lžíce oleje
-
1 balení droždí
-
1 lžička cukru krupice na kvásek
-
1 špetka soli
Postup
Do mísy nasypte mouku, přidejte olej, sůl a vajíčko.
V hrnečku si připravte kvásek – do vlažného mléka se rozdrobí droždí, přidá lžička cukru a lžíce mouky a nechá vykynout.
Vlijte do mouky a vypracujte vláčné těsto – podle potřeby můžete přidat mouku nebo mléko.Těsto nechte na teplém místě kynout 1 hodinu. Poté vyklopte na vál a vytvořte bochánky (nebo jiné tvary jako jsou pletýnky apod), dejte na tukem vymazané plechy a nechte ještě asi půl hodiny odpočívat.
Poté potřete tukem a vložte do rozehřáté trouby. Pečeme (podle velikosti) asi 30 minut.
Foto: pixabay