Fritovaná vejce
Zdroj: Jana Matoušková, Telč
Příprava (pro 4 osoby)
-
9 vajec
-
1 malou cibuli
-
5 snítek kopru
-
½ jablka
-
50 g sterilovaných okurek
-
75 g jogurtového dresinku
-
150 g bílého jogurtu
-
1–2 lžíce nálevu z okurek
-
mletý bílý pepř
-
sůl
-
fritovací olej
-
30 g hladké mouky
-
50 g strouhanky
Postup
1. Osm vajec natvrdo uvařených oloupeme. Kopr opereme a dvě snítky odložíme na zdobení. Zbylý kopr a cibuli posekáme nadrobno. Sterilované okurky a jablko nakrájíme na malé kousky
2. Jogurtový dressing promícháme s jogurtem, podle chuti přidáme nálev z okurek. Osolíme, opepříme a promícháme. Do omáčky přidáme cibuli, kopr, jablko a okurky
3. Olej ve fritéze rozehřejeme na 180°C. Zbylé vejce rozkvedláme se solí a pepřem. Vařená vajíčka obalíme postupné v mouce, vejci a strouhance a smažíme 1–2 minuty dozlatova. Rozdělíme je na talíře, přelijeme jogurtovou omáčkou a zdobíme koprem. Vhodnou přílohou je čerstvý chléb.