Sněhuláččí máslové sušenky 

podle @neplechanaplechu

   

Co budete potřebovat (na cca 40 sušenek):

  • 300 g hladké mouky

  • 200 g čerstvého másla Gran Moravia

  • 120 g moučkového cukru

  • 1 vejce

  • kůra z 1 bio citrónu

  • 1/2 vanilkového lusku

  • 1/2 lžičky jedlé sody

  • 1 bílek

  • 160 g moučkového cukru na polevu

  • rozehřátá čokoláda na polevu

Postup:

Mouku promícháme s cukrem a jedlou sodou a poté je prosejeme přes síto na pracovní plochu. 

Uprostřed mouky uděláme důlek a do něj vyklepneme celé vejce. Dále přidáme zrníčka vanilky, nastrouháme citrónovou kůru a pokrájíme máslo. Nyní ze surovin vypracujeme hladké kompaktní těsto. 

Zpracované těsto zabalíme do sáčku, aby neosychalo, a v lednici jej necháme do druhého dne uležet. Pokud spěcháte, můžete dobu uležení zkrátit na 2 hodiny. Uležení je důležité, aby se vám s těstem dobře pracovalo.

Odpočinuté těsto rozdělíme na půl, pracovní plochu lehce pomoučíme a těsto na ní vyválíme na 0,5 cm. 

Poté z těsta vykrájíme cca 4 cm velká kolečka, která přeneseme na plech vystlaný pečicím papírem. 

Sušenky pečeme v troubě předehřáté na 160 °C zhruba 12 minut. 

Upečené sušenky dozdobíme rozehřátou čokoládou a bílkovou polevou z vyšlehaného bílku se 160 g prosátého moučkového cukru tak, aby vypadaly jako sněhuláci. 

Více inspirace na www.laformaggeria.com

< Zpět