Sněhuláččí máslové sušenky
podle @neplechanaplechu
Co budete potřebovat (na cca 40 sušenek):
-
300 g hladké mouky
-
200 g čerstvého másla Gran Moravia
-
120 g moučkového cukru
-
1 vejce
-
kůra z 1 bio citrónu
-
1/2 vanilkového lusku
-
1/2 lžičky jedlé sody
-
1 bílek
-
160 g moučkového cukru na polevu
-
rozehřátá čokoláda na polevu
Postup:
Mouku promícháme s cukrem a jedlou sodou a poté je prosejeme přes síto na pracovní plochu.
Uprostřed mouky uděláme důlek a do něj vyklepneme celé vejce. Dále přidáme zrníčka vanilky, nastrouháme citrónovou kůru a pokrájíme máslo. Nyní ze surovin vypracujeme hladké kompaktní těsto.
Zpracované těsto zabalíme do sáčku, aby neosychalo, a v lednici jej necháme do druhého dne uležet. Pokud spěcháte, můžete dobu uležení zkrátit na 2 hodiny. Uležení je důležité, aby se vám s těstem dobře pracovalo.
Odpočinuté těsto rozdělíme na půl, pracovní plochu lehce pomoučíme a těsto na ní vyválíme na 0,5 cm.
Poté z těsta vykrájíme cca 4 cm velká kolečka, která přeneseme na plech vystlaný pečicím papírem.
Sušenky pečeme v troubě předehřáté na 160 °C zhruba 12 minut.
Upečené sušenky dozdobíme rozehřátou čokoládou a bílkovou polevou z vyšlehaného bílku se 160 g prosátého moučkového cukru tak, aby vypadaly jako sněhuláci.
Více inspirace na www.laformaggeria.com