Vánoční hvězda podle Petry Veselé
Petra Veselá – mistryně ČR v běžeckém lyžování, duatlonu a biatlonu, mistryně Evropy v týmovém závodu Spartan Race a několikanásobná vítězka dalších extrémních závodů. Hvězdu, kterou připravila s moderátorem Evropy 2 Ondrou Urbanem, hravě zvládnete upéct ještě před svátky i vy!
Co budete potřebovat:
-
450 g polohrubé mouky + ještě cca 50 g na posypání
-
180 ml mléka
-
2 vaječné žloutky (bílky použijeme na potření hvězdy)
-
20 g čerstvého droždí
-
50 g másla
-
50 g krystalového cukru
-
20 g vanilkového cukru (1 sáček)
-
špetku soli
-
cca 200 g Nutelly
-
kuchyňský robot (Petra s Ondrou použili Gorenje MMC1000RLBK v krásném retro designu)
Postup:
1. Přichystáme si kvásek: ohřejeme si mléko. „Pozor, nesmí být horké, ideální teplotu má, když nás prst smočený v něm nepálí. Do ohřátého mléka přidáme 2 lžičky cukru a rozdrobené droždí. Necháme ho v teple vzejít - zvětšit objem,“ říká Petra.
2. V míse robota smícháme všechny suroviny kromě másla a pomocí hnětacího háku vypracujeme dohladka. Na závěr přidáme do těsta máslo a zapracujeme ho do těsta. Necháme robot pracovat tak dlouho, až je těsto krásně hladké a nelepí.
3. Lehce pomoučíme, přikryjeme utěrkou a necháme ho na teplém místě zhruba hodinu kynout.
4. Následně si těsto rozdělíme na čtyři části, které si rozválíme. Pomocí kulaté formy a nože vytvoříme z každé rozválené části kulatý plát.
5. Tři pláty pomažeme rovnoměrnou vrstvou Nutelly.
6. Tři pláty pomažeme rovnoměrnou vrstvou Nutelly.
7. Přichystáme si plech a pečící papír. Jednotlivé kulaté pláty naskládáme na plechu rovnoměrně na sebe.
8. Doprostřed těsta položíme malý hrneček, kterým si vyznačíme střed a kolem kterého vykrájíme 16 výsečí.
9. Zaměříme se vždy na dva pruhy těsta, které jsou naproti sobě v páru, každý proužek 2x zakroutíme (v rámci daného páru směrem od sebe) a následně je spojíme — toto budou jednotlivé cípy naší hvězdy.
10. Na závěr již smotanou hvězdu potřeme bílkem, který nám zbyl.
11. Pečeme na 170 stupňů zhruba 30-35 minut.
Více informací: www.gorenje.cz