Vánoční hvězda podle Petry Veselé

 

     


Petra Veselá – mistryně ČR v běžeckém lyžování, duatlonu a biatlonu, mistryně Evropy v týmovém závodu Spartan Race a několikanásobná vítězka dalších extrémních závodů. Hvězdu, kterou připravila s moderátorem Evropy 2 Ondrou Urbanem, hravě zvládnete upéct ještě před svátky i vy! 

Co budete potřebovat: 

  •  450 g polohrubé mouky + ještě cca 50 g na posypání

  • 180 ml mléka

  • 2 vaječné žloutky (bílky použijeme na potření hvězdy)

  • 20 g čerstvého droždí

  • 50 g másla

  • 50 g krystalového cukru

  •  20 g vanilkového cukru (1 sáček)

  • špetku soli

  • cca 200 g Nutelly

  • kuchyňský robot (Petra s Ondrou použili Gorenje MMC1000RLBK v krásném retro designu)

 

 Postup: 


1. Přichystáme si kvásek: ohřejeme si mléko. „Pozor, nesmí být horké, ideální teplotu má, když nás prst smočený v něm nepálí. Do ohřátého mléka přidáme 2 lžičky cukru a rozdrobené droždí. Necháme ho v teple vzejít - zvětšit objem,“ říká Petra. 

2. V míse robota smícháme všechny suroviny kromě másla a pomocí hnětacího háku vypracujeme dohladka. Na závěr přidáme do těsta máslo a zapracujeme ho do těsta. Necháme robot pracovat tak dlouho, až je těsto krásně hladké a nelepí. 

3. Lehce pomoučíme, přikryjeme utěrkou a necháme ho na teplém místě zhruba hodinu kynout. 

4. Následně si těsto rozdělíme na čtyři části, které si rozválíme. Pomocí kulaté formy a nože vytvoříme z každé rozválené části kulatý plát. 

5. Tři pláty pomažeme rovnoměrnou vrstvou Nutelly. 

6. Tři pláty pomažeme rovnoměrnou vrstvou Nutelly. 

7. Přichystáme si plech a pečící papír. Jednotlivé kulaté pláty naskládáme na plechu rovnoměrně na sebe. 

8. Doprostřed těsta položíme malý hrneček, kterým si vyznačíme střed a kolem kterého vykrájíme 16 výsečí. 

9. Zaměříme se vždy na dva pruhy těsta, které jsou naproti sobě v páru, každý proužek 2x zakroutíme (v rámci daného páru směrem od sebe) a následně je spojíme — toto budou jednotlivé cípy naší hvězdy. 

10. Na závěr již smotanou hvězdu potřeme bílkem, který nám zbyl. 

11. Pečeme na 170 stupňů zhruba 30-35 minut. 

Více informací:  www.gorenje.cz

 

< Zpět