Kapr jinak – v citronové omáčce
Suroviny:
-
1 kapří hlava
-
500 g odřezků z kapra
-
75 g mlíčí nebo jiker
-
200 g mrkve
-
200 g kořenové petržele
-
200 g celeru
-
1 cibule
-
2 starší rohlíky (nebo žemle)
-
3 lžíce másla
-
2 lžíce hladké mouky
-
5 kuliček pepře
-
3 kuličky nového koření
-
1 bobkový list
-
sůl, muškátový květ nebo oříšek
1 Kapří hlavu očistěte a zbavte očí a žaber. Zeleninu očistěte a oloupejte. Polovinu vždy nakrájejte na drobné kostičky. Do hrnce dejte hlavu a odřezky. Přidejte polovinu zeleniny, pepř, nové koření a bobkový list. Zalijte vodou (asi 1,5 l) a přiveďte těsně pod bod varu. Vývar táhněte asi 25 až 30 minut. Poté ihned sceďte a maso z kostí a hlavy oberte a nakrájejte nadrobno.
2 V čistém hrnci rozehřejte dvě lžíce másla a přidejte kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky. Osmahněte dozlatova, přidejte cibuli a znovu osmahněte dozlatova. Vmíchejte mouku a opět (jak jinak :) orestujte dozlatova.Recept podle šéfkuchaře Radka Pálky