Krůta na pomerančích

 

Suroviny:

  • 2 lžíce sušených provensálských bylinek

  • 2 lžičky soli pepř

  • 1 baby krůta

  • 1 pomeranč

  • 50 g  másla

  • 80 ml pomerančové šťávy

  • 1 lžíce medu

  • ½lžičky skořice

  • 100 g pomerančové marmelády

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 220 °C.

  2. Provensálské bylinky smíchejte se solí a pepřem. Dvě lžičky směsi vetřete dovnitř krůty, zbytek nechte stranou. Vložte oloupaný a rozpůlený pomeranč. Otvor uzavřete pomocí párátek a nohy svažte.

  3. Máslo rozpusťte a smíchejte se zbylou bylinkovou směsí, kterou potřete krůtu. Položte na pekáč prsíčky dolů, podlijte trochou vody a vložte do trouby. Po deseti minutách snižte teplotu na 170 °C a pečte tři a půl hodiny. V polovině pečení krůtu obraťte a průběžně polévejte výpekem. Pokud by začala hnědnout příliš rychle, zakryjte ji alobalem.

  4. Svařte pomerančovou šťávu s medem, skořicí a pomerančovou marmeládou na glazuru. Před koncem pečení krůtu potřete a nechte zkaramelizovat.

  5. Vhodná příloha růžičková kapusta a rýže.

Recept podle šéfkuchaře Radka Pálky