Krůta na pomerančích
Suroviny:
-
2 lžíce sušených provensálských bylinek
-
2 lžičky soli pepř
-
1 baby krůta
-
1 pomeranč
-
50 g másla
-
80 ml pomerančové šťávy
-
1 lžíce medu
-
½lžičky skořice
-
100 g pomerančové marmelády
Postup:
-
Troubu předehřejte na 220 °C.
-
Provensálské bylinky smíchejte se solí a pepřem. Dvě lžičky směsi vetřete dovnitř krůty, zbytek nechte stranou. Vložte oloupaný a rozpůlený pomeranč. Otvor uzavřete pomocí párátek a nohy svažte.
-
Máslo rozpusťte a smíchejte se zbylou bylinkovou směsí, kterou potřete krůtu. Položte na pekáč prsíčky dolů, podlijte trochou vody a vložte do trouby. Po deseti minutách snižte teplotu na 170 °C a pečte tři a půl hodiny. V polovině pečení krůtu obraťte a průběžně polévejte výpekem. Pokud by začala hnědnout příliš rychle, zakryjte ji alobalem.
-
Svařte pomerančovou šťávu s medem, skořicí a pomerančovou marmeládou na glazuru. Před koncem pečení krůtu potřete a nechte zkaramelizovat.
-
Vhodná příloha růžičková kapusta a rýže.
Recept podle šéfkuchaře Radka Pálky