1.Z droždí, lžíce cukru, vlažného mléka a dvou lžic mouky připravte kvásek. Rozinky zalijte rumem. Mezitím v míse smíchejte mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, solí , citronovou kůrou a muškátovým květem. Do těsta vlijte kvásek, přidejte žloutky, rozinky a dvě třetiny sekaných mandlí a nakonec rozpuštěné vlažné máslo. Připravte těsto a nechte jej kynout asi dvě hodiny. Během této doby ho dvakrát nebo třikrát krátce promíchejte vařečkou.Do těsta se tak dostane další vzduch.
2. Vykynuté těsto ještě jednou zpracujte, utvořte bochánek, přesuňte ho na plech vyložený pečicím papírem a nechte znovu nakynout.
3. Předehřejte troubu na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C. Na bochácích můžete nožem vytvořit klasický kříž. Mazance pomažte vejcem, posypte zbylými mandlemi a dejte péct.
4. Pět až deset minut pečte zprudka, pak zmírněte teplotu na 150–160 °C. Prudkým pečením se uzavřou póry na povrchu; pak je třeba teplotu snížit, aby se bochánek pořádně propekl.
5. Upečený mazanec ihned potřete rozpuštěným máslem a nechte vychladnout a můžete podávat!
Zdroj : www.Vitanut.cz
|
|