Velikonoční mazanec

 
 
 
PŘÍPRAVA
  • 250 g polohrubé mouky + trochu hladké mouky na poprášení těsta

  • 50 g krupicového cukru + 1 lžíce do kvásku

  • 1/4 sáčku vanilkového cukru

  • špetka soli

  • dvě lžičky citronové kůry

  • špetka muškátového květu

  • 1/2 balíčku čerstvého droždí

  • 100 ml vlažného mléka

  • 80 g rozpuštěného másla

  • 2 žloutky

  • 75 g pokrájených mandlí VitaNut

  • 50 g spařených a opláchnutých rozinek

  • 1 lžíce rumu

  • 1 vejce na potření

  • moučkový cukr na poprášení

POSTUP  

1.Z droždí, lžíce cukru, vlažného  mléka  a dvou lžic mouky připravte kvásek. Rozinky  zalijte rumem. Mezitím v míse smíchejte  mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, solí , citronovou kůrou a muškátovým  květem. Do  těsta vlijte kvásek, přidejte žloutky, rozinky  a dvě třetiny sekaných  mandlí a nakonec rozpuštěné vlažné máslo. Připravte těsto  a nechte jej kynout asi dvě hodiny. Během této doby ho dvakrát nebo třikrát krátce promíchejte vařečkou.Do těsta se tak dostane další vzduch.


2. Vykynuté těsto ještě jednou zpracujte, utvořte bochánek, přesuňte ho na plech vyložený pečicím papírem a nechte znovu nakynout.

3. Předehřejte troubu na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C. Na bochácích můžete nožem vytvořit klasický kříž. Mazance pomažte vejcem, posypte zbylými mandlemi a dejte péct.

4. Pět až deset minut pečte zprudka, pak zmírněte teplotu na 150–160 °C. Prudkým pečením se uzavřou póry na povrchu; pak je třeba teplotu snížit, aby se bochánek pořádně propekl.

5. Upečený mazanec ihned potřete rozpuštěným máslem a nechte vychladnout a můžete podávat!


Zdroj : www.Vitanut.cz

 

< Zpět