Křupavé košíčky ze sýru Gran Moravia plněné ricottou
PŘÍPRAVA:
Na košíčky:
-
250 g čerstvě nastrouhaného sýru Gran Moravia
-
¼ lžičky čerstvě namletého pepře,
-
1 lžička olivového oleje na vymazání plechu,
na náplň:
-
170 g ricotty
-
¼ hrnku smetany na šlehání (například 38 % čerstvá smetana z La Formaggeria Gran Moravia)
-
½ lžičky tymiánu
-
2 lžičky hladkolisté petrželky
-
nakládaná sušená rajčata
-
čerstvě mletý pepř, sůl
-
sýr Gorgonzola DOP Dolc
POSTUP
Předehřejte troubu na 175 °C. Na plech lehce vytřený olivovým olejem položte pečicí papír. Naneste na něj hromádky strouhaného sýru Gran Moravia a lehce opepřete.
Z hromádek udělejte kolečka o průměru cca 5 cm. Pečte je po menších dávkách. Když kolečka začnou bublat a zlátnout, vyndejte je z trouby a ještě teplé placičky ohněte přes naběračku tak, aby získaly tvar košíčků.
Ricottu, smetanu, bylinky, pepř a sůl smíchejte a dejte do lednice. Pak směsí naplňte sýrové košíčky. Ozdobte kouskem sušeného rajčátka.
Vyzkoušejte i další variantu: část ricotty nahraďte sýrem Gorgonzola DOP Dolce a vše dobře vyšlehejte na hustý krém. Nepřidávejte bylinky, aby více vynikla chuť sýru Gorgonzola.
(© www.laformaggeria.com)