Kuřecí prsíčka s hráškem a smetanovými brambory
PŘÍPRAVA:
- 2 ks kuřecích prsou
- olivový olej
- čerstvý tymián
- 6 brambor
- 250 ml 12% smetany
- strouhaný sýr Gran Moravia
- petrželka
- 2 stroužky česneku
- 2 menší cibule nakrájené na plátky,
- máslo
- 150 g mraženého nebo čerstvého hrášku
- kousek zelené části pórku
- trocha baby listového špenátu
- sůl, pepř
POSTUP:
Nejprve si hned ráno naložíme kuřecí maso do trošky olivového oleje, dobře osolíme, opepříme a posypeme čerstvým tymiánem.
Vše dáme do mísy, zabalíme do folie a dáme marinovat do lednice.
Nejdéle z receptu trvá zapékání brambor a to až 90 minut, pokud chcete tuto dobu zkrátit, oloupané brambory místo krájení na tenké plátky rovnou na tenoučké plátky nastrouhejte, pak zapékáte cca 45–55 minut.
Zapékací mističky si vytřeme máslem. V pánvi na troše olivového oleje necháme mírně zezlátnout plátky cibule, pak k nim na poslední minutu přidáme i česnek. D
o zapékacích misek vrstvíme plátky brambor a střídáme s cibulovou směsí, zakončíme bramborovou vrstvou, zalijeme smetanou smíchanou s petrželkou, solí a pepřem. Vše dáme na plech, zakryjeme alobalem a cca hodinu pečeme v troubě vyhřáté na 180°C.
Vrstvěte vše tak, aby vám od horního okraje zbylo cca 1,5 cm místa. Po hodině sundáme alobal a necháme ještě 15 minut péct, poté zvýšíme teplotu na 200°C a povrch brambor posypeme strouhaným sýrem, zapékáme pár minut dozlatova.
Vyndáme a dáme vychladnout. V tuto chvíli je načase začít pomalu opékat kuřecí prsíčka ze všech stran dozlatova.
Když jsou prsíčka skoro hotová, dáme do vedlejší pánve kousek másla, na kterém osmahneme hrášek a na malé kousky nakrájený pórek, vše doměkka opékáme. Ale pozor, nerozvařit!
Na poslední chvilku vhodíme do směsi trochu baby špenátu, vše osolíme a opepříme. Na talíře navrstvíme zeleninu a na ní kuřecí prsíčko nakrájené na plátky, pak už je jen na vás, zda necháte brambory v zapékací míse nebo vyklopíte na talíř.
(©Cucinare con amore blog pro www.laformaggeria.com)