Pirohy se zelím a houbami
PŘÍPRAVA
-
100 g sušených hub
-
1 kg kyselého zelí
-
2 lžíce másla
-
2 bobkové listy
-
1 cibule střední velikosti
-
1 kg mouky
-
1 lžíce oleje
-
0.5 lžičky kmínu
-
1 lžička soli
-
10 g majoránky
-
1 Knorr Bujón Zeleninový
-
1 kus Knorr Aromat
-
3 zrnka nového koření
POSTUP
Namočte houby do teplé vody na 20 minut a pak nakrájejte. Vložte zelí do hrnce a přidejte vodu z hub a houby.
Kmín posekejte a společně s máslem, kořením a kostkou Knorr Bujón Zeleninový přidejte k zelí. Vše pozvolna vařte do doby, až zelí bude měkké.
Cibuli nakrájejte na drobné kousky a osmažte na velké pánvi na másle. Přidejte k ní uvařené zelí a vše dohromady ještě osmažte. Dle chuti přidejte koření Knorr Aromat a pepř.
Pak nakrájejte vychlazené zelí s houbami tak, aby nádivka do pirohů neobsahovala žádné větší kousky. Je-li nádivka příliš vlhká, přidejte trochu strouhanky.
Těsto na pirohy:
Prosejte mouku a přidejte olej a vodu, pomalu zpracovávejte těsto až vznikne jednolitá hmota. Těsto má být hladké a pružné.Vyválejte těsto na tenkou placku, pomocí sklenice nebo jiné formičky vykrajujte kulaté placičky. Na každou placičku naložte lžičku nádivky tak, aby zůstaly volné okraje.
Okraje zvlhčete vodou a pirohy slepte rukama, které si poprášíte moukou. Pomocí konečků prstů udělejte zvlněný okraj nebo hrany stisknete vidličkou.
Pirohy vařte v osolené vodě asi 5 minut. Servírujte s osmaženou cibulí. Pokud chcete připravit ouška, pak slepte vzájemně dvě protilehlé hrany a rohy pirohu