Quiche s kysaným zelím
PŘÍPRAVA
těsto
-
250 gramů hladké mouka
-
120 g rostlinného tuku Hera
-
1 vejce
-
2 lžíce smetany
-
1/2 lžičky soli
-
hladká mouka na podsypání těsta
-
rostlinný tuk Hera na vymazání formy
náplň
-
500 g kysaného zelí
-
2 lžíce oleje
-
1,5 dl bílého vína
-
200 gramů uzené šunky
-
200 g strouhaného sýra
-
3 lžíce smetany
-
1 dl smetany na vaření
-
4 vejce
-
půl snítky kopru
-
8 plátků sýra na zapečení
POSTUP
V míse udělejte z mouky, Hery, vajec, smetany a soli těsto. Utvořte bochníček a na 1–2 hodiny nechte v lednici odležet.
Zelí properte, nechte okapat, poté je na oleji za stálého míchání opražte. Přilijte víno, nádobu přikryjte a zelí vařte na mírném plameni asi 25 minut, dokud se šťáva neodpaří. Nechte vychladnout. Poté přimíchejte šunku nakrájenou na proužky, strouhaný sýr, smetanu, smetanu na vaření, vejce a kopr.
Těsto vyválejte na pomoučeném vále do kulatého tvaru a vyložte s ním margarínem vymazanou formu o průměru 26 cm tak, aby tvořilo okraj. Zelnou masu rovnoměrně rozložte na těsto. Pečte v předehřáté troubě na 190 °C (v horkovzdušné troubě 175 °C) zhruba 35 minut.
Když je koláč skoro hotový, narovnejte na něj plátky sýra a na 5–8 minut ještě vraťte do trouby, aby se sýr zapekl. Podává se teplé.