Quiche s kysaným zelím

 

 

 

PŘÍPRAVA

těsto

  • 250 gramů hladké mouka

  • 120 g rostlinného tuku Hera

  • 1 vejce

  • 2 lžíce smetany

  • 1/2 lžičky soli

  • hladká mouka na podsypání těsta

  • rostlinný tuk Hera na vymazání formy

náplň

  • 500 g kysaného zelí

  • 2 lžíce oleje

  • 1,5 dl bílého vína

  • 200 gramů uzené šunky

  • 200 g strouhaného sýra

  • 3 lžíce smetany

  • 1 dl smetany na vaření

  • 4 vejce

  • půl snítky kopru

  • 8 plátků sýra na zapečení

 

POSTUP

V míse udělejte z mouky, Hery, vajec, smetany a soli těsto. Utvořte bochníček a na 1–2 hodiny nechte v lednici odležet.

Zelí properte, nechte okapat, poté je na oleji za stálého míchání opražte. Přilijte víno, nádobu přikryjte a zelí vařte na mírném plameni asi 25 minut, dokud se šťáva neodpaří. Nechte vychladnout. Poté přimíchejte šunku nakrájenou na proužky, strouhaný sýr, smetanu, smetanu na vaření, vejce a kopr.

Těsto vyválejte na pomoučeném vále do kulatého tvaru a vyložte s ním margarínem vymazanou formu o průměru 26 cm tak, aby tvořilo okraj. Zelnou masu rovnoměrně rozložte na těsto. Pečte v předehřáté troubě na 190 °C (v horkovzdušné troubě 175 °C) zhruba 35 minut.

Když je koláč skoro hotový, narovnejte na něj plátky sýra a na 5–8 minut ještě vraťte do trouby, aby se sýr zapekl. Podává se teplé.

 

< Zpět