Zelná polévka s klobásou a domácím škvarkovým rohlíkem
PŘÍPRAVA
-
300g nakládaného zelí
-
4 střední brambory
-
2 cibule
-
5 stroužků česneku
-
70g vepřového sádla
-
200ml smetany
-
200g kvalitní klobásy
-
2 lžíce cukru
-
2 lžíce sladké papriky
-
sůl, pepř
-
bobkový list, kmín
-
1 vanička Knorr Bohatý bujón hovězí
Na škvarkové rohlíky
-
500g polohrubé mouky
-
300ml mléka
-
2 vejce
-
100g vepřového sádla
-
130g škvarků
-
40g droždí
-
lžička cukru
-
sůl
-
kmín, hrubozrnná sůl
POSTUP
Na sádle orestujte cibuli, přidejte kmín a až zesklovatí a získá hnědou barvu, orestujte společně s nakrájenou klobásou a utřeným česnekem, který se na sádle hezky rozvoní. Zasypte paprikou a zalijte vodou. Vložte nakrájené zelí, bujon pro silné a plné dochucení, bobkový list a dle chuti i chilli papričku. Vše pomalu vařte do změknutí zelí.
Bokem si do měkka uvařte brambory, které do polévky přidáte i s vodou, ve které se vařily. Dochucuje se solí, pepřem, cukrem a případně zahustěte jíškou. Při podávání se škvarkovými rohlíky není zahušťování podmínkou.
Rohlíky:
Na škvarkové rohlíky si připravte jednoduché těsto. Z droždí, třetiny dávky mléka, cukru a dvou lžic mouky udělejte kvásek a nechte vykynout.
Ve velké míse smíchejte zbytek mouky a mléka s kváskem, přidejte na hrubo umleté škvarky, sůl, jedno vejce, rozpuštěné sádlo a vypracujte v tuhé těsto, které nechte v teple vykynout na dvojnásobný objem.Těsto rozdělte na dvě části, vyválejte na tenký obdélník a nakrájejte na trojúhelníky, které od širší strany rolujte do mírně prohnutého rohlíčku.
Položte na pečící papír, potřete rozšlehaným vejcem, posypte solí a kmínem a při teplotě 190°C pečte do zlatova.