2. Rizoto s červenou řepou
PŘÍPRAVA
-
400 g rýže arborio
-
2 - 3 lžičky másla
-
2 lžíce oleje
-
2 menší červené řepy
-
100 g parmazánu
-
1–2 dl červeného vína
-
1–2 naběračky zeleninového vývaru
-
1 červená cibule
-
1 lžíce nasekaného tymiánu
-
sůl, pepř
POSTUP:
Na oleji zpěňte na jemno nakrájenou červenou cibuli, ke které přidejte na kostičky nakrájenou syrovou červenou řepu. K orestované směsi přisypte rýži. Jakmile začne rýže syčet, podlijte polovinou vína a nechte odpařit.
Nyní přišel čas pro zeleninový vývar. Je možné použít i ten z kostky. Rýže musí být neustále podlitá, jinak by se mohla připálit, rizoto nesmí být suché. Ochutnávejte - když bude rýže měkká, přidejte nastrouhaný parmezán, promíchejte dokud se nerozehřeje. Přidejte lžíci másla a nasekaný tyminán.
Rizoto je možné použít jako hlavní chod, nebo jako líbivou přílohu k jiným pokrmům.