2. Rizoto s červenou řepou

 

PŘÍPRAVA

  • 400 g rýže arborio

  • 2 - 3 lžičky másla

  • 2 lžíce oleje

  • 2 menší červené řepy

  • 100 g parmazánu

  • 1–2 dl červeného vína

  • 1–2 naběračky zeleninového vývaru

  • 1 červená cibule

  • 1 lžíce nasekaného tymiánu

  • sůl, pepř

 

POSTUP:

Na oleji zpěňte na jemno nakrájenou červenou cibuli, ke které přidejte na kostičky nakrájenou syrovou červenou řepu. K orestované směsi přisypte rýži. Jakmile začne rýže syčet, podlijte polovinou vína a nechte odpařit.

Nyní přišel čas pro zeleninový vývar. Je možné použít i ten z kostky. Rýže musí být neustále podlitá, jinak by se mohla připálit, rizoto nesmí být suché. Ochutnávejte - když bude rýže měkká, přidejte nastrouhaný parmezán, promíchejte dokud se nerozehřeje. Přidejte lžíci másla a nasekaný tyminán. 

Rizoto je možné použít jako hlavní chod, nebo jako líbivou přílohu k jiným pokrmům.