3. Italské houbové rizoto
PŘÍPRAVA:
-
370 g rýže arborio
-
1 kostka kuřecího bujonu, voda
-
1 lžíce oleje
-
1 lžíce másla
-
1 cibule
-
1 stroužek česneku
-
1,4 dl bílého vína
-
40 g hub čerstvých nebo několik hrstí sušených předem namočených
-
60 g zakysané smetany
-
petrželka
-
sůl, pepř
POSTUP:
V kastrolu prohřejte lžíci oleje a přidejte cibuli s česnekem. Pak přisypte rýži a chvíli opékejte. Zalijte vínem, povařte, aby se odpařil alkohol.
Přidejte naběračku vývaru (je možné si jej připravit i z polévkové kostky a odpovídajícího množství vody). Míchejte, dokud se tekutina nevsákne do rýže. Průběžně podlévejte vývarem, rýže nesmí oschnout.
Na pánvi osmažte na oleji osolené a opepřené houby a nechte dusit. Houby pak přidejte k rýži, promíchejte, přidejte ještě vývar, je- li potřeba. Až bude rýže měkká a spojená s houbami, přidejte zakysanou smetanu, kdo rád i lžíci parmezánu. Prohřejte, teplé rizoto posypejte petrželí, nesmí chybět zásoba parmezánu.