6. Rizoto z kuřete
PŘÍPRAVA:
-
300g masa z pečeného kuřete
-
400 g rýže na rizoto - arborio
-
1 cibule
-
2 stroužky česneku
-
olivový olej
-
hrášek nebo špenát
-
1 mrkev
-
1-2 dcl bílého vína
-
bylinky
-
parmazán
-
sůl, pepř
POSTUP:
Maso z pečeně oberte a nakrájejte na malé kousky.
Do kastrolu nalijte olej, osmahněte cibuli, česnek na plátky a všechnu rýži, kterou ještě krátce orestujte, aby lehce zesklovatěla. Přidejte obrané a pokrájené maso a podlijte vývarem
Nezakrývejte poklicí. Rýže musí být stále ponořená ve vývaru. Přidejte bílé víno. Rýže přijme chuť, správné rizoto je krémové díky škrobu obsaženému v rýži, ale také díky tomu, že je dostatečně podlité.
Když vaříte 10–12 minut, dosolte, popřípadě opepřete a přidejte zeleninu. Možné je sáhnout nejen po hrášku a mrkvi, ale také po brokolici, cuketě nebo barevné paprice. Jakmile je rýže na skus, sejměte hrnec ze sporáku a ještě vmíchejte nastrouhaný parmazán, popřípadě bazalku či jiné bylinky. Servírujte ihned s dalším parmazánem na posypání.