VEGETARIÁNSKÝ BURGER
Potřebujeme
-
2 chia raženky
-
120 g sýra halloumi
-
2–3 lžíce oleje
-
2 velké lžíce rozmixované salsy z pečených paprik
-
1 šalotku
-
1 velké nebo 2 menší rajčata
-
směs zelených salátových lístků 1 lžíci olivového oleje
-
střik citronové šťávy
-
sůl
Postup:
Sýr halloumi je výrazný řecký sýr, který se při grilování neroztéká, proto se výborně hodí jako náplň do vegetariánských burgrů. Salsa z pečených paprik: Pět dužnatých červených nebo oranžových paprik omyjte, osušte a nasucho grilujte, dokud zčásti nezčernají.
Můžete použít i venkovní gril, kouřová chuť bude pak ještě výraznější, já je ale často dělám v pekáčku v troubě – při 200°C to trvá tak 15–20 minut. Nechte je krátce zapařit – můžete použít mikrotenový sáček nebo je stačí přikrýt vhodnou pokličkou, pokud jste je pekli na pekáčku.
Když už je udržíte v ruce, sloupněte slupku a pečlivě odstraňte semínka. Dužinu nakrájejte na dlouhé proužky, dejte do mísy s rozmačkaným stroužkem česneku, osolte, opepřete a zalijte olivovým olejem. Nechte alespoň dvě hodiny odležet.
Grilovací pánev potřete olejem a z obou stran ogrilujte okapaný sýr halloumi. Chia raženky podélně rozřízněte a rozříznutou stranu také na chvíli vložte na grilovací pánev. Poté jednu stranu raženky potřete salsou z pečených paprik a položte na ni grilovaný sýr.