Boloňská omáčka na těstoviny

09.06.2022 19:25

 

 

PŘÍPRAVA

  • 500 g mletého masa

  • 3 plátky Pancetty nebo anglické slaniny

  • 1  cibule

  • 2 stroužky česneku

  • 6 čerstvých velkých rajčat

  • 1 velký rajský protlak

  • 2 mrkve

  • sůl, pepř, tymián (popř. špetka cukru)

  • olivový olej

POSTUP

Pancettu a cibuli nasekáme na jemné kousky. Opražíme na pánvi spolu s trochou olivového oleje. Slanina vypustí tuk a ochutí cibuli. Pak vhodíme utřený nebo prolisovaný česnek.

Přidáme maso, ochutíme kořením a prudce opražíme, přidáme nastrouhanou mrkev a nasypeme posekaná rajčata. 

Na prudším ohni necháme několik minut přejít varem a vsypeme nastrouhanou mrkev. Vmícháme protlak, zmírníme teplotu, a dusíme pod pokličkou na mírném ohni. Několikrát promícháme a ochutnáme. Popřípadě přidáme česnek nebo sůl. 

Jestliže je omáčka kyselejší, můžeme i přisladit. Podává  se s těstovinami  a  posypaná  hoblinami  parmezánu.

Foto:pixabay