Boloňská omáčka na těstoviny
PŘÍPRAVA
-
500 g mletého masa
-
3 plátky Pancetty nebo anglické slaniny
-
1 cibule
-
2 stroužky česneku
-
6 čerstvých velkých rajčat
-
1 velký rajský protlak
-
2 mrkve
-
sůl, pepř, tymián (popř. špetka cukru)
-
olivový olej
POSTUP
Pancettu a cibuli nasekáme na jemné kousky. Opražíme na pánvi spolu s trochou olivového oleje. Slanina vypustí tuk a ochutí cibuli. Pak vhodíme utřený nebo prolisovaný česnek.
Přidáme maso, ochutíme kořením a prudce opražíme, přidáme nastrouhanou mrkev a nasypeme posekaná rajčata.
Na prudším ohni necháme několik minut přejít varem a vsypeme nastrouhanou mrkev. Vmícháme protlak, zmírníme teplotu, a dusíme pod pokličkou na mírném ohni. Několikrát promícháme a ochutnáme. Popřípadě přidáme česnek nebo sůl.
Jestliže je omáčka kyselejší, můžeme i přisladit. Podává se s těstovinami a posypaná hoblinami parmezánu.
mš
Foto:pixabay