Božsky lahodný baskický cheesecake s omáčkou z červeného vína
Baskický cheesecake je hitem posledních let a není se čemu divit. Je neuvěřitelně krémový a jemný. Postrádá sušenkovou vrstvu, ale rozhodně mu to neubírá na kráse a delikátnosti, navíc jeho připečený zlatavý povrch přidává další zajímavou texturu a chuť.
Je to prostě ideální dezert na oslavu narozenin, Valentýn aj. Zvlášť když ho ještě doplníte čerstvým ovocem a omáčkou z červeného vína. Podle receptu autorky blogu S vášní pro jídlo připravíte zhruba šest porcí této dobroty, která vás vystřelí rovnou do ráje. A přitom není příprava nijak náročná.
PŘÍPRAVA
Na cheesecake:
- 600 g krémového sýra
- 180 g cukru
- 4 vejce
- 250 ml smetany ke šlehání
- vanilkový extrakt
- 20 g hladké mouky
- čerstvé ovoce k ozdobení
- Na omáčku:
- 1 dcl červeného vína
- 70 g cukru
- pomerančová kůra z ½ bio pomeranče
- 200 g bobulového ovoce, čerstvého nebo mraženého
- 1 lžička kukuřičného škrobu
POSTUP
1. Do mísy vložte krémový sýr, přidejte cukr a vejce a společně prošlehejte. Do krému dále zašlehejte smetanu, vanilkový extrakt a nakonec i mouku.
2. Formu o průměru 20 cm vyložte dvěma vrstvami pečicího papíru a vlijte do ní krém.
3. Troubu nastavte 180 °C. Skvěle se ale uplatní kombinovaná parní trouba, třeba Whirlpool W11I OP1 4S2 H. Na ní stačí nastavit funkci „Horký vzduch a pára“ s vysokou úrovní páry a teplotou 180 °C. Takto pečte hodinu nebo do té doby, kdy je povrch zlatavý a koláč se jen lehce třase. Bude krásně nadýchaný a po vyjmutí „nespadne“.
4. Hotový cheesecake nechte vychladnout a následně ještě vychlaďte aspoň hodinu v lednici.
5. Pro přípravu omáčky nalijte do hrnce víno, přidejte cukr a pomerančovou kůru. Přisypte ovoce a pozvolna duste pod pokličkou asi 15 minut.
6. Omáčku rozmixujte nebo propasírujte, podle potřeby vmíchejte škrob, krátce povařte do zhoustnutí a odstavte z plotny.
7. Cheesecake podávejte vychlazený, ozdobte čerstvým ovocem a přelijte omáčkou. Dobrou chuť!