BULGUR
Pod názvem bulgur se skrývá částečně naklíčená, usušená a nahrubo pomletá pšenice s ořechovou chutí a širokou škálou kuchyňského využití. V české kuchyni to je surovina ještě stále málo známá a neprávem opomíjená.
„Přitom bulgur je lehce stravitelný, obsahuje vlákninu, vitamin A, fosfor, železo, hořčík a minimum tuku. Podporuje činnost střev a příznivě působí na nervovou soustavu,“ vysvětluje Martin Moučka, který u nás zastupuje značku Zdravých potravin ARAX.
Připravuje se podobně jako rýže, stačí dobře propláchnout a dát vařit na 15 až 18 minut do osolené vody v poměru 1 díl bulguru na 2 díly vody. Poté ho nechte zakrytý odpočinout na 5-10 minut.
Salát s bulgurem a avokádem
-
200 g bulguru
-
1 zralé avokádo
-
svazek ředkviček
-
svazek jarní cibulky
na zálivku:
-
2 lžíce Dijonské hořčice
-
1 lžíce vinného octa
-
1 lžíce olivového oleje
-
2 stroužky česneku
Bulgur uvaříme dle návodu a necháme vychladnout. Avokádo, ředkvičky a jarní cibulku nakrájíme na menší kousky a smícháme s bulgurem. Hořčici promícháme s octem a olivovým olejem, přidáme prolisovaný česnek. Smícháme se salátem a necháme vychladit.