Čínská kyselá polévka

12.01.2017 11:39

Zdroj: Receptynakazdyden.cz 

 

Příprava

  • 8 kusů sušených hub shitake

  • 6 kusů sušených hub Jidášovo ucho

  • 1 kus mrkev

  • 2 kostky Knorr Bohatý bujon  kuřecí

  • 80 gramů pečeného vepřového nebo kuřecího masa

  • 100 gramů tofu

  • 80 gramů bambusových výhonků z plechovky

  • 2 lžíce červeného vinného octa

  • 3 lžíce rýžového octa (nebo bílého vinného octa)

  • 1,5 lžíce sójové omáčky

  • 3 lžičky mleté pálivé papriky

  • 1,5 lžíce kukuřičného škrobu

  • 3 kusy jarní cibulky

  • 1 vejce 1,2 litr vody

  • soli podle chuti

  • pepř podle chuti

Postup
 

V jedné nádobě zalijeme horkou vodou houby shitake a ve druhé Jidášovo ucho. Necháme je stát asi 20 minut.

K varu přivedeme 1, 2 litru vody, ve které rozpustíme bujón.

Mezitím na nudličky nakrájíme slité a propláchnuté bambusové výhonky a oloupanou mrkev. Tofu a maso nakrájíme na kostičky. Octy smícháme se sójovou omáčkou.

Když houby změkly a nabyly, nakrájíme je na plátky. Vhodíme je do horké polévky a vaříme je 5 minut. Asi 0,5 dl láku, který zbyl z hub shitake, smícháme se škrobem.

Do polévky vlijeme ocet se sójovou omáčkou, přidáme také tofu, maso, bambusové výhonky a mrkev. Přidáme pálivou papriku. Vlijeme také rozředěný škrob. Vařme 3-4 minuty.

Vejce našleháme a vlijeme do polévky. Podle chuti osolíme, opepříme.

Nakrájíme očištěnou cibuli a přidáme do polévky. Polévku můžeme ozdobit ještě natenko nakrájenou chilli paprikou. Podáváme horkou.