Čínská kyselá polévka
Zdroj: Receptynakazdyden.cz
Příprava
-
8 kusů sušených hub shitake
-
6 kusů sušených hub Jidášovo ucho
-
1 kus mrkev
-
2 kostky Knorr Bohatý bujon kuřecí
-
80 gramů pečeného vepřového nebo kuřecího masa
-
100 gramů tofu
-
80 gramů bambusových výhonků z plechovky
-
2 lžíce červeného vinného octa
-
3 lžíce rýžového octa (nebo bílého vinného octa)
-
1,5 lžíce sójové omáčky
-
3 lžičky mleté pálivé papriky
-
1,5 lžíce kukuřičného škrobu
-
3 kusy jarní cibulky
-
1 vejce 1,2 litr vody
-
soli podle chuti
-
pepř podle chuti
Postup
V jedné nádobě zalijeme horkou vodou houby shitake a ve druhé Jidášovo ucho. Necháme je stát asi 20 minut.
K varu přivedeme 1, 2 litru vody, ve které rozpustíme bujón.
Mezitím na nudličky nakrájíme slité a propláchnuté bambusové výhonky a oloupanou mrkev. Tofu a maso nakrájíme na kostičky. Octy smícháme se sójovou omáčkou.
Když houby změkly a nabyly, nakrájíme je na plátky. Vhodíme je do horké polévky a vaříme je 5 minut. Asi 0,5 dl láku, který zbyl z hub shitake, smícháme se škrobem.
Do polévky vlijeme ocet se sójovou omáčkou, přidáme také tofu, maso, bambusové výhonky a mrkev. Přidáme pálivou papriku. Vlijeme také rozředěný škrob. Vařme 3-4 minuty.
Vejce našleháme a vlijeme do polévky. Podle chuti osolíme, opepříme.
Nakrájíme očištěnou cibuli a přidáme do polévky. Polévku můžeme ozdobit ještě natenko nakrájenou chilli paprikou. Podáváme horkou.