Elegantní rizoto

13.10.2017 19:24

  

Příprava

  • 200 g italské rýže typu Carnaroli nebo Arbori

  • 40 g másla

  • jedna menší cibule, nakrájená najemno

  • hrst hub

  • jedna větší cuketa, nakrájená na malé kousky (okraje odstraníme)

  • špetka hladkolistové petržele, nasekané

  • cca 1 litr domácího vývaru (masového nebo zeleninového)

  • sůl

  • hrst rukoly

  • dýňová semínka

  • na ozdobení paprika nakrájená na drobné kostičky

 

Postup

Cibulku osmahneme dozlatova na rozpuštěném másle. Přidáme cuketu a jemně dusíme do změknutí. Mícháme!

Vhodíme hrst hub a sůl. Přidáme rýži a lehce ji opražíme. Jakmile se začne přichytávat k hrnci, podlijeme vývarem.
Ztlumíme intenzitu ohřívání a postupně dál přidáváme vývar k rýži. 

Občas zamícháme. Vaříme cca 25 minut.  Jakmile je rýže téměř měkká, dáme rizoto mimo sporák, aby rýže došla. Přidáme lžíci másla, nasekanou petržel a dýňová semínka. Všechno pořádně promícháme, případně dochutíme solí.

Podáváme posypané semínky a na kostičky nakrájenou paprikou.