Elegantní rizoto
Příprava
-
200 g italské rýže typu Carnaroli nebo Arbori
-
40 g másla
-
jedna menší cibule, nakrájená najemno
-
hrst hub
-
jedna větší cuketa, nakrájená na malé kousky (okraje odstraníme)
-
špetka hladkolistové petržele, nasekané
-
cca 1 litr domácího vývaru (masového nebo zeleninového)
-
sůl
-
hrst rukoly
-
dýňová semínka
-
na ozdobení paprika nakrájená na drobné kostičky
Postup
Cibulku osmahneme dozlatova na rozpuštěném másle. Přidáme cuketu a jemně dusíme do změknutí. Mícháme!
Vhodíme hrst hub a sůl. Přidáme rýži a lehce ji opražíme. Jakmile se začne přichytávat k hrnci, podlijeme vývarem.
Ztlumíme intenzitu ohřívání a postupně dál přidáváme vývar k rýži.
Občas zamícháme. Vaříme cca 25 minut. Jakmile je rýže téměř měkká, dáme rizoto mimo sporák, aby rýže došla. Přidáme lžíci másla, nasekanou petržel a dýňová semínka. Všechno pořádně promícháme, případně dochutíme solí.
Podáváme posypané semínky a na kostičky nakrájenou paprikou.