Gazpacho jako na cestách

31.10.2022 12:55

Dobrota původem z Andalusie se podává v teplých dnech jako studená polévka, nebo jako hustý nápoj v širokých sklenících. Recept šéfkuchaře Dalibora Rakoczyho alias pana Tymiána.

PŘÍPRAVA

  • 900 g rajčat

  • 220 g okurek

  • 1 zelená paprika

  • 1/2 červené cibule

  • 2 stroužky česneku

  • olivový olej

  • vinný ocet

  • černý pepř

  • 1/2 lžičky. mletého kmínu

  • bílý chléb (2-3 krajíce)

  • 3-4 kostky ledu

  • 1 dl vody (resp. dle potřeby)

POSTUP

Zeleninu očistíme od stopek a tuhých částí, okurky zbavíme jadérek. 

Z chleba odřízneme kůrku a střídku namočíme do misky s vodou. Přebytečnou tekutiny vylijeme a střídku vyždímáme.

Do mísy mixéru přidáme veškerou zeleninu, olivový olej, vodu a promixujeme, aby se vše spojilo. Pak přidáme kostky ledu, koření, ocet, chléb a ještě promixujeme, dokud není gazpacho krásně hladké a jemné. 

Dochutíme a necháme alespoň hodinu odpočívat v chladničce. Podáváme studené.

Zdroj Gorenje