Gazpacho jako na cestách
Dobrota původem z Andalusie se podává v teplých dnech jako studená polévka, nebo jako hustý nápoj v širokých sklenících. Recept šéfkuchaře Dalibora Rakoczyho alias pana Tymiána.
PŘÍPRAVA
-
900 g rajčat
-
220 g okurek
-
1 zelená paprika
-
1/2 červené cibule
-
2 stroužky česneku
-
olivový olej
-
vinný ocet
-
černý pepř
-
1/2 lžičky. mletého kmínu
-
bílý chléb (2-3 krajíce)
-
3-4 kostky ledu
-
1 dl vody (resp. dle potřeby)
POSTUP
Zeleninu očistíme od stopek a tuhých částí, okurky zbavíme jadérek.
Z chleba odřízneme kůrku a střídku namočíme do misky s vodou. Přebytečnou tekutiny vylijeme a střídku vyždímáme.
Do mísy mixéru přidáme veškerou zeleninu, olivový olej, vodu a promixujeme, aby se vše spojilo. Pak přidáme kostky ledu, koření, ocet, chléb a ještě promixujeme, dokud není gazpacho krásně hladké a jemné.
Dochutíme a necháme alespoň hodinu odpočívat v chladničce. Podáváme studené.
Zdroj Gorenje