Paella
PŘÍPRAVA
-
160 g kulatozrnné rýže
-
půlka červené papriky
-
1 rajče
-
1 menší cibule
-
2 stroužky česneku
-
300 g kuřecího masa (6 kousků kuřete – spodní a horní stehna)
-
640 ml kuřecího vývaru
-
špetka šafránu nebo španělské šafránové dochucovadlo na paellu ( dá se koupit na internetu)
-
černý pepř
-
sůl
-
olivový olej
POSTUP
Zeleninu nakrájejte na kostičky, stejně tak cibuli. Kousky kuřete osolte a opepřete. Na pánev nalijte olej, rozpalte a vložte do něj kousky kuřete. Maso se musí co nejvíce propéct, zcela pak dojdou až ve směsi rýže a zeleniny. Kousky kuřete vyjměte a uložte do tepla.
Do pánve s výpekem přidejte česnek a osmažte, pak přidejte i ostatní zeleninu a nechte na mírném ohni změknout.
Šafrán - vmíchejte do trochy teplého vývaru a nechte jej obarvit. Pak šafránovou vodu vlijte do směsi na pánvi. . Máte- li paellové koření, postupujte podle návodu.
Do zeleniny na pánvi vraťe osmahnuté kousky kuřete . Pak přidejte rýži - nejlépe ji nasypte ve velmi tenké vrstvě na obsah pánve, aby se rovnoměrně rozprostřela. Zalijte dostatečně vývarem, naposledy zamíchejte a přidejte podle chuti sůl, pepř a šafránové koření.
Pánev teď bude lehce probublávat dalších asi dvacet minut. Rozhodně nemíchejte.
Pánev odstavte ochutnějte rýži a buď ještě chvíli prohřívejte, nebo pokrm stáhněte z ohně, přikryjte a nechte deset minut odpočívat, aby rýže zcela došla..
Foto: pixabay