Paella

17.12.2022 13:34

PŘÍPRAVA

  • 160 g kulatozrnné rýže

  • půlka červené papriky

  • 1 rajče

  • 1 menší cibule

  • 2 stroužky česneku

  • 300 g kuřecího masa (6 kousků kuřete – spodní a horní stehna)

  • 640 ml kuřecího vývaru

  • špetka šafránu nebo španělské šafránové dochucovadlo na paellu ( dá se koupit na internetu)

  • černý pepř

  • sůl

  • olivový olej

POSTUP

Zeleninu nakrájejte na kostičky, stejně tak cibuli. Kousky kuřete osolte a opepřete. Na pánev nalijte olej, rozpalte a vložte do něj kousky kuřete. Maso se musí co nejvíce propéct, zcela pak dojdou až ve směsi rýže a zeleniny. Kousky kuřete vyjměte a uložte do tepla.

Do pánve s výpekem přidejte  česnek a osmažte, pak přidejte i ostatní zeleninu a nechte na mírném ohni změknout.
Šafrán - vmíchejte do  trochy teplého vývaru a nechte jej obarvit. Pak šafránovou vodu vlijte do směsi na pánvi. . Máte- li  paellové koření, postupujte podle návodu.

Do zeleniny na pánvi vraťe osmahnuté kousky kuřete . Pak přidejte rýži - nejlépe ji nasypte ve velmi tenké vrstvě na obsah pánve, aby se rovnoměrně rozprostřela. Zalijte dostatečně vývarem, naposledy zamíchejte a přidejte podle chuti sůl, pepř a šafránové koření.

Pánev teď bude lehce probublávat dalších asi dvacet minut. Rozhodně nemíchejte.
Pánev odstavte ochutnějte rýži a buď ještě chvíli prohřívejte, nebo pokrm stáhněte z ohně, přikryjte a nechte deset minut odpočívat, aby rýže zcela došla..

Foto: pixabay