Gratinované brambory
PŘÍPRAVA
-
1 kg středně velkých lojovitých brambor
-
250 ml plnotučného mléka
-
280 ml smetany ke šlehání
-
100 g tvrdého sýra
-
4stroužky česneku
-
1-2 cibulky
-
1 lžíce másla na vymazání formy
-
sůl, pepř
-
25 g nastrouhaného parmazánu
POSTUP
Troubu předehřejte na 180 °C. Zapékací formu vytřete máslem. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, na čisté utěrce zbavte veškeré vody.
Mléko a smetanu vlijte do kastrůlku, přidejte nasekaný česnek a cibulku. Zahřívejte, přidejte nastrouhaný tvrdý sýr.
Stále míchejte a jakmile se mléko blíží k varu, odstavte. Přidejte pepř a sůl.
Do zapékací formy narovnejte polovinu plátků brambor tak, aby se trochu překrývaly. Lehce opepřete, můžete přidat na kolečka nakrájenou další cibulku.
Přelijte polovinou připravené mléčné směsi a pečlivě poklaďte zbylými plátky brambor.
Zalijte zbylým mlékem se smetanou, poprašte parmazánem, vložte do trouby a pečte zhruba hodinu, až budou brambory vláčné zlatavé.
Dopečený gratinovaný pokrm nechte chvilku odpočívat a pak teprve nakrájejte.
Foto: pixabay