Gulášový hrnec

15.01.2025 13:00

PŘÍPRAVA

  • 600 g hovězí kližky
  • 3 lžíce vepřového sádla
  • 5 větších cibulí
  • 5 stroužků česneku
  • 3 feferonky
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 lžička pálivé papriky nebo 2 feferonky
  • 3 červené papriky
  • 1 rajče
  • 5 brambor
  • sůl, pepř
  • špetka majoránky

POSTUP

 

Maso nakrájíme na větší kostky. Nakrájenou cibuli zpěníme na sádle do zhnědnutí, přidáme nasekaný česnek a majoránku, papričky, přihodíme osolené maso a mícháme, dokud se nezatáhne a nepustí trochu tekutiny. Opékáme, dokud se šťáva nevydusí. Maso tak získá chuť i barvu. 

Vmícháme papriku, přidáme nakríjené rajče a čerstvou papriku a podlijeme horkou vodou. Guláš se musí dusit, takže s vodou to nebudeme přehánět. Pravidelně zamícháme a podléváme,aby se voda nevyvařila. 

Když je maso téměř měkké, přidáme na kostky nakrájené brambory a dodusíme pod poklicí doměkka, cca 20 minut.

Masovou směs dochutíme solí a pepřem, do omáčky můžeme nadrobit krajíc tmavého chleba na zahuštění.

Podává se čerstvým bílým pečivem nebo chlebem, nakrájenou cibulí na měsíčky nebo s ostrými paprikami beraní rohy