Gulášový hrnec
PŘÍPRAVA
- 600 g hovězí kližky
- 3 lžíce vepřového sádla
- 5 větších cibulí
- 5 stroužků česneku
- 3 feferonky
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 lžička pálivé papriky nebo 2 feferonky
- 3 červené papriky
- 1 rajče
- 5 brambor
- sůl, pepř
- špetka majoránky
POSTUP
Maso nakrájíme na větší kostky. Nakrájenou cibuli zpěníme na sádle do zhnědnutí, přidáme nasekaný česnek a majoránku, papričky, přihodíme osolené maso a mícháme, dokud se nezatáhne a nepustí trochu tekutiny. Opékáme, dokud se šťáva nevydusí. Maso tak získá chuť i barvu.
Vmícháme papriku, přidáme nakríjené rajče a čerstvou papriku a podlijeme horkou vodou. Guláš se musí dusit, takže s vodou to nebudeme přehánět. Pravidelně zamícháme a podléváme,aby se voda nevyvařila.
Když je maso téměř měkké, přidáme na kostky nakrájené brambory a dodusíme pod poklicí doměkka, cca 20 minut.
Masovou směs dochutíme solí a pepřem, do omáčky můžeme nadrobit krajíc tmavého chleba na zahuštění.
Podává se čerstvým bílým pečivem nebo chlebem, nakrájenou cibulí na měsíčky nebo s ostrými paprikami beraní rohy