Holandský řízek s bramborovocelerovou kaší
PŘÍPRAVA (čtyři porce)
Na holandské řízky:
- 600 g mletého masa mix (hovězí a vepřové)
- 100 g eidamu
- 1 vejce
- sůl, pepř
- 2 lžíce nasekané petrželky
- vejce, mouka a strouhanka na trojobal
- ole(4 porce)j na smažení
Na bramborovou kaši:
- 1 kg brambor
- 150 g celeru
- sůl
- 100 g másla
- mléko podle potřeby
POSTUP
-
Brambory a celer oloupejte a nakrájejte na kostky a ve vroucí osolené vodě je vařte doměkka.
-
Mezitím dejte do mísy maso, přidejte vejce, petrželku, nastrouhaný sýr a směs osolte a opepřete. Důkladně propracujte a vytvořte 4 placky. Postupně je obalte v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance.
-
Na oleji usmažte placky dozlatova. Můžete je ale připravit i bez tuku v troubě s funkcí pro horkovzdušné smažení. Stačí lehce pokropit povrch olejem pomocí ručního rozprašovače a zvolit příslušnou funkci. Když využijete i připařování, bude povrch křupavější, ale nepřesušený. Tuto skvělou možnost nabízejí například nové trouby MORA.
-
Brambory slejte, rozmačkejte a prošlehejte s máslem a teplým mlékem.
-
Hotové řízky podávejte s bramborovou kaší a zeleninovým salátem podle chuti. Jako obměnu můžete vyzkoušet do hmoty na řízky přidat sušená rajčat v oleji.
Zdroj Mora.cz a blogerka Erika a Kapka medu