Houbové rizoto
Příprava (4 porce):
-
2 dkg sušených nebo čerstvých hub
-
1 střední cibule
-
1 stroužek česneku
-
2 lžíce oleje
-
25 dkg rýže
-
200 ml bílého vína
-
800ml zeleninového vývaru
-
15 dkg žampionů
-
20 dkg nakládaných hříbků
-
30 dkg rajčátek
-
sůl
-
bílý pepř
-
5 dkg strouhaného sýra
-
200 ml vody
Postup:
Sušené houby namočíme asi na 30 minut do vody, poté je necháme okapat, ale tekutinu zachytíme. Cibuli a česnek najemno nasekáme.
V kastrolu rozpálíme 1 lžíci oleje a česnek s cibulí necháme zesklovatět. Vložíme rýži a krátce podusíme. Pak podlijeme vínem a polovinou vývaru a přivedeme k varu. Při kryté vaříme při nízké teplotě asi 25 minut.
Tekutinu ze sušených hub smícháme se zbylým vý varem a rýži během dušení podle potřeby podléváme. Žampiony, rajčata i nakládané houby rozkrájíme.
Na pánvi rozpálíme zbylou lžíci oleje a žampiony opečeme. Přidáme nakládané houby, rajčata a krátce vše podusíme. Houbovou směs a salát smícháme s rýží. Osolíme a opepříme. Na talíři posypeme sýrem a můžeme ozdobit hlávkovým salátem.