Jablkový koláč s pomerančem

06.02.2025 18:29

PŘÍPRAVA

  • balíček listového těsta

  • 5 jablek

  • skořice

  • citronová kůra

  • na plátky nakrájený pomeranč

  • vanilkový cukr

  • rozinky

  • hnědý cukr

  • vejce na potření

POSTUP

Těsto vyválíme na dva pláty. Jeden vložíme do větší koláčové formy, druhý rádlem nakrájíme na asi 2 cm pruhy.

Nakrájíme jablka na plátky a pokapeme citronovou šťávou.

Oloupaný pomeranč zbavený všech zbytků kůry nakrájíme na plátky a necháme na dvou lžících cukru na suché pánvi zkaramelizovat.

Jablka vrstvíme na plát těsta, střídavě poklademe plátky pomeranče, popraškem skořice a vanilkového cukru, kdo rád může i rozinky nebo nasekané ořechy. 

Pak opatrně poklademe proužky těsta, jednotlivé pruhy navzájem proplétáme jako na obrázku. 

Okraje i těsto potřeme rozšlehaným vejcem. Upečeme do zlatova.

-mš-

Foto: pixabay