Dýňový cheesecake s perníkovým kořením

22.10.2020 11:03


 

PŘÍPRAVA

  • 300 g drcených celozrnných sušenek

  • 4 lžíce másla

  • 800 g Lučiny (případně sýra Philadelphia)

  • 250 g dýňového pyré

  • 4 vejce

  • 1 lžíce Perníkového koření

  • ½ vanilkového lusku či sáček Vanilkového cukru Vitana 

  • špetka soli

POSTUP

Sušenky podrtíme najemno. V pánvi rozehřejeme máslo, vsypeme do něj sušenky, promícháme a směs přesuneme do rozevírací dortové formy. Rozprostřeme sušenkovou směs rovnoměrně po dně a stěnách formy a vymačkáme dohladka. Vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a zapečeme 10–12 minut dozlatova. Vyjmeme.

 

Mezitím v misce vyšleháme sýr s cukrem dohladka, přidáme dýňové pyré, perníkové koření, vyškrábnutou vanilkovou dřeň (či jeden vanilkový cukr) a zlehka osolíme. Prošleháme vejce a postupně jedno po druhém zašleháme do dýňové směsi. Vlijeme ji do předpečeného korpusu, uhladíme povrch špachtlí a vložíme koláč do trouby. Teplotu snížíme na 150 °C a pečeme 45 minut bez zbytečného otevírání trouby. Pokud se povrch připaluje, zakryjeme ho alobalem.

Vypneme troubu a necháme cheesecake 2 hodiny chladnout v zavřené troubě, aby se nepropadl střed nebo nepopraskal povrch. Poté ho vyndáme z trouby a necháme zcela zchladnout. Uložíme ho alespoň na 4 hodiny do lednice.

Recept vznikl ve spolupráci s Kateřinou Winterovou z Culina Botanica a Vitanou