Jemná játrová paštika se švestkovým želé
Na tuto paštiku můžete využít švestkový džem, ale výborná jsou i povidla. Alkohol můžete použít takřka jakýkoliv, vhodné je portské, které v kombinaci se švestkami chutná skvěle, výborný je v paštice koňak nebo armagnac, ladí k ní ale i lehce voňavý Grand Marnier apod. Maso se do paštiky přidává kvůli struktuře i pro zvýraznění chuti, samozřejmě ho lze ale vynechat a dát jen čistě játra, paštika pak bude krémovější, hutnější a také tužší. Pokud budete paštiku dělat jen z jater, nešetřete máslem, ať není suchá.
PŘÍPRAVA
(na 4 skleničky o objemu 150 ml)
Na paštiku:
400 g kuřecích jater
100–200 g tučnějšího kuřecího masa (např. 1 hřbet, 2–3 křidýlka, 1–2 horní stehýnka apod.)
50 ml smetany (30 % a více tuku),
120 g změklého másla (klidně i víc, dle chuti),
1 malý panák koňaku (lze i portské, nebo např. Grand Marnier apod.)
1 lžíce švestkových povidel nebo džemu,
1 stroužek česneku,
1 šalotka, oregano (2 menší snítky čerstvého nebo 1 lžička sušeného)
tymián (2 menší snítky čerstvého nebo 1 lžička sušeného),
sůl, čerstvý pepř
maso lze i vynechat a dát jen játra
Suroviny na švestkové želé:
100 ml vody + 100 ml vlažné vody
1/2 sáčku Čiré želatiny Labeta
3 lžíce švestkového džemu nebo povidel (případně množství dle chuti)
POSTUP
Paštika:
Šalotku nakrájejte a společně s očištěnými játry i masem orestujte. Přidejte i nakrájený česnek, sůl a pepř a ke konci přidejte i bylinky a zalijte smetanou. Vše můžete také dát na pekáček a upéct v troubě, jen je potřeba dát pozor a maso nevysušit.
Zchladlá játra přendejte do mixéru, i se smetanovým sosem s cibulkou, jen pokud jste dali bylinky čerstvé a celé snítky, vyjměte je.
K játrům ještě přidejte švestkový džem či povidla, koňak nebo portské víno, případně jiný alkohol a rozmixujte. Během mixování postupně přidávejte rozpuštěné máslo. Pokud je třeba, dochuťte ještě solí a pepřem.
Švestkové želé:
Do kastrůlku dejte vodu dle návodu na obalu želatiny, přiveďte pod bod varu (nevařte!) a sundejte z plotny. Do teplé vody rozmíchejte želatinu a poté švestkový džem a přidejte vlažnou vodu. Důkladně rozmíchejte. Nechte zchladnout, než budete polévat paštiku, ale ne moc, by želatina úplně neztuhla.
Dokončení:
Do připravených mističek nebo skleniček dejte paštiku (vždy ji trochu sklepněte, ať vyjdou vzduchové bubliny) a nechte cca 1 cm od horního kraje, by se vešla vrstva želé. Paštiku zalijte zchladlým, ale pořád tekutým švestkovým želé, do želé můžete také vmáčknout kousky nakrájených švestek, čerstvých či sušených. Paštiku uchovávejte v lednici a spotřebujte do 10 dnů.
TIP: Místo džemu může být švestkové želé z čerstvého pyré – rozmixujte pár švestek či blum spolu s (třtinovým) cukrem na pyré a přidejte k želatině.
Další inspirace na domácí želírování najdete na www.labeta.cz/recepty