Kachní paštika v křupavé krustě
Zdroj: Receptynakazdyden.cz
Příprava
Na paštiku
-
400 g kachní játra
-
500 ml mléka
-
100 ml koňaku nebo brandy
-
100 ml portského vína
-
250 g rostlinného tuku Flora Gold
-
sůl
-
pepř
Na těsto
-
175 g špaldové mouky
-
špetka soli
-
75 g rostlinného tuku Flora Gold
-
50-70 ml studené vody
-
vejce na potření
Postup
Játra dobře omyjeme, odblaníme a necháme odležet jeden den v mléce. Opět propláchneme a další den dáme játra odpočívat do koňaku (nebo brandy) a portského.
Játra necháme okapat, polovinu z nich nakrájíme na kostičky, orestujeme na trošce rostlinného tuku Flora Gold a necháme zchladnout.
Druhou polovinu jater rozmixujeme nebo dvakrát umeleme s rostlinným tukem Flora Gold, solí a pepřem. Do fáše přidáme vychladlé kusy jater, zamícháme a případně dochutíme portským či koňakem.
Formu vyložíme potravinářskou folií, naplníme paštikou a několikrát sklepneme. Paštiku pečeme ve vodní lázni ve vyhřáté troubě na 80°asi 40 minut. Po zchladnutí vložíme do lednice alespoň na 24hodin a necháme dobře ztuhnout.
Těsto – vše zpracujeme, zabalíme do folie a necháme odpočinout 30 minut. Následně vyválíme, okraje potřeme vejcem a paštiku zabalíme do těsta. V troubě na 180°upečeme dozlatova.