Kachní prsa s pomerančovou omáčkou a glazírovanou šalotkou
Zdroj: Receptynakazdyden.cz
PŘÍPRAVA
-
4 kusy kachní prsa
-
4 kusy pomeranče
-
4 kusy menší šalotky
-
4 lžíce cukru (nejlépe třtinový)
-
250 mililitrů kuřecího vývaru připraveného z Knorr Bohatý bujón kuřecí
-
150 mililitrů bílého vína (polosladké)
-
sůl, čerstvě mletý pepř
POSTUP
1. Šalotky nakrájejte na tenké měsíčky. Na pánvičce rozpusťte 2 lžíce cukru, přidejte cibulku a opečte dozlatova. Pánev zastříkněte troškou bílého vína (zhruba 100ml) a nechte podusit doměkka (víno se nám musí skoro odpařit, čímž nám vznikne glazura))
2. Rozpalte si pánev. Kachní prsa omyjte a osušte. Kůži nakrájejte do tvaru mřížky. Osolte a opepřete. Vložte je na rozpálenou pánev kůži dolů a opečte z obou stran dozlatova. Mezitím si rozehřejte troubu na 180°C. Prsa přendejte do žáruvzdorné misky a pečte v troubě zhruba10 minut
3. Ze 2 pomerančů vymačkejte šťávu a vnitřní část (dužinu) zbylých dvou pomerančů nakrájejte na měsíčky. Na pánev, kde se opékala kachní prsíčka, nalijte bílé víno, kuřecí vývar, přidejte pomerančovou šťávu a pokrájenou dužinu. Vařte, až se tekutina zredukuje (zhruba 10-15minut), doslaďte a dosolte podle potřeby.
4. Prsíčka nechte pár minut odpočinout, pokrájejte je a podávejte s pomerančovou omáčkou s glazírovanou šalotkou.