Kachní prsa s tmavou omáčkou z lišek (nebo čerstvých hub, žampionů)
PŘÍPRAVA
-
300 g čerstvých lišek nebo jiných čerstvých hub
-
3 šalotky
-
3 jarní cibulky
-
4 x kachní prsa
-
200 ml červeného vína
-
100 ml brandy
-
40 g másla
-
tymián 2 snítky
-
20 g solamylu
-
pepř, sůl
POSTUP
Houby očistíme a nakrájíme na phledné větší kousky. Šalotku nakrájíme spolu s jarní cibulkou na kolečka.
Kůži kachních prsou nařežeme do mřížky, osolíme a opeřeme nasucho na pánvi z obou stran. Vyjmeme a dáme do tepla stranou. Do výpeku přisypeme na pánev šalotku, cibulku a nakrájené houby, orestujeme a zalijeme červeným vínem.
Po vyvaření přilijeme brandy a necháme zredukovat. Do omáčky vrátíme kachní prsa, podlijeme 100 ml vody a pozvolna pod pokličkou dusíme deset minut.
Maso vyjmeme, do výpeku přidáme máslo a maličko podlijeme vodou, ve které jsme rozmíchali solamyl. Povaříme, osolíme, přidáme pepř a tymián.
Kachní prsa se podávají nakrájená na plátky, přelitá šťávou s houbami.Jako příloha se hodí brambory, bramborové placky a třeba i kapustičky
Fozo : pixabay